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October 12, 2000 
 
 
Doug Staton 
EXP Pharmaceutical Waste Management, Inc. 
238 East Kelso Road 
Columbus, Ohio 43202 
 
 
Dear Mr.  Staton: 
 
Thank you for your letter of July 31, 2000.  You asked a number of questions regarding 
the proper disposition of non-dispensable/non-returnable discarded pharmaceuticals 
that meet the definition of a hazardous waste.  Overall, the questions you ask are broad 
and request an explanation of the overall hazardous waste regulatory program as it 
applies to generators.  Unfortunately, this cannot be accomplished in a letter so, please 
find enclosed our Hazardous Waste Generator Handbook.  The handbook provides a 
detailed description of the hazardous waste program.   
 
Below, I have restated some of your questions.   Where possible I have tried to focus 
my responses to the disposition of non-dispensable/non-returnable pharmaceuticals 
once they are deemed wastes by the pharmacy.  Our understanding is that the 
pharmacy does not have a reasonable expectation that these pharmaceuticals can be 
recycled.  
 
When the pharmacy does not have a reasonable expectation that the pharmaceuticals 
can be recycled (i.e., the pharmaceuticals will be discarded) the pharmacy must 
consider the pharmaceuticals to be a waste.  The pharmacy must evaluate these 
wastes in accordance with Ohio Administrative Code (OAC) rule 3745-52-11 to 
determine if the pharmaceutical is a hazardous wastes.  If the pharmaceuticals are 
hazardous wastes then the pharmacy must manage them in accordance with the 
applicable hazardous waste regulations.  According to Ohio Revised Code (ORC) § 
3734.02 the pharmacy can only send hazardous waste to a facility which has a 
hazardous waste installation and operation permit for treatment, storage or disposal of 
hazardous wastes. 
 
How should the pharmacy determine whether the pharmaceutical is EPA- 
designated hazardous or nonhazardous waste? 
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OAC rule 3745-52-11 mandates the method by which a waste generator determines 
whether his waste is a hazardous waste.  In short, a pharmacy will need to determine if 
the discarded pharmaceutical meets the definition of a listed hazardous waste or 
exhibits one or more characteristics of a hazardous waste. 
 
A listed hazardous waste is a discarded material that U.S. EPA has specifically 
identified to be a hazardous waste.  These materials are named individually and 
described in the hazardous waste rules.  To determine if a discarded pharmaceutical is 
a listed hazardous waste, one needs to review the list of chemicals provided in OAC 
rule 3745-51-33.  If the discarded pharmaceutical contains only one active chemical 
ingredient (e.g., lindane shampoo) and that chemical appears on the list given in OAC 
rule 3745-51-33, then the waste is either a P or U listed hazardous waste.  In the case 
of lindane shampoo, the discarded pharmaceutical would carry the hazardous waste 
code U129.    
 
A discarded pharmaceutical, not defined as a listed hazardous waste, would be a 
characteristic hazardous waste if it exhibits one or more of the characteristics defined in 
OAC rules 3745-51-21 to 3745-51-24.  The hazardous waste characteristics are 
ignitability, corrosivity, reactivity, and toxicity.   To determine if a discarded 
pharmaceutical is a characteristic hazardous waste, the pharmacist must test the 
material as explained in the rules and/or use his knowledge regarding the ingredients in 
the discarded pharmaceutical.  For example, some cough syrups contain a fair amount 
of alcohol.  These wastes may meet the definition of an ignitable waste.  Other wastes 
may exhibit the toxicity characteristic due to their barium content.  Please find enclosed 
a draft guidance document regarding the use of generator knowledge in making waste 
determinations. Also, chapter five of the Hazardous Waste Generator Handbook 
explains how a generator should perform a hazardous waste determination. 
 
How should each waste group be destroyed or otherwise properly removed from 
the hospital for destruction? 
 
There are two common options available to pharmacies with regard to treating 
discarded hazardous pharmaceuticals.  The pharmacy may: 
 

1. Segregate the discarded pharmaceuticals by waste code and have the waste 
treated in accordance with the specified treatment standard provided in the Land 
Disposal Restrictions (LDR) rules for that waste code.  The LDR rules, 40 CFR 
part 268, dictate to what level a hazardous waste must be treated; or   

 
2. Create a lab pack.  A lab pack is a collection of different types of hazardous 

wastes (in small volume containers) that are placed in one large container for 
storage, transportation, and treatment.  Per the LDR rules, lab packs must be 
treated by incineration. 
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Anytime hazardous wastes are removed (i.e., transported) from the site where they 
were generated, a hazardous waste transporter must be used.  Also, the hazardous 
waste must be accompanied by a hazardous waste manifest during transportation.  
 
Furthermore, hazardous wastes can only be treated or stored at a facility that is 
permitted under Ohio EPA’s or U.S. EPA’s hazardous waste program.  An 
incineration facility that is permitted by Ohio EPA to burn infectious waste cannot burn 
hazardous waste unless it also holds a hazardous waste permit.   We have no such 
dual permitted commercial incineration facilities in Ohio.  Also, no Ohio hospitals hold 
permits to burn hazardous wastes in their on-site incinerators. 
 
Do hospitals need to be concerned with how much P-listed and U-listed waste is 
generated per month and large quantity waste generator status? 
 
Yes.  If a hospital pharmacy generates more than 2.2 pounds (1 kg) of an acute 
hazardous waste in a calendar month or 2200 pounds (1000 kg.) of any other 
hazardous waste, the hospital as a whole would be a large quantity hazardous waste 
generator for that calendar month.  An acute hazardous waste carries the P- waste 
code or is followed by an (H) code in its listing.  There are a number of requirements a 
large quantity generator must follow; please see chapter seven of the handbook for a 
summary of these requirements. 
 
How should a hospital determine the total weight values per month? 
 
A hospital must determine the amount of hazardous waste it generates, in a calendar 
month, by adding together the amounts of hazardous wastes and the amounts of 
acutely hazardous wastes generated by each department located on-site at the hospital.  
Hazardous wastes generated at satellite offices may not be included in the hospital’s 
monthly hazardous waste generation rate.  The hazardous waste rules are site-specific 
so, each hazardous waste generator, by site, must account for the hazardous wastes he 
generates at his own facility. 
 
What additional licensing and reporting requirements are there? 
 
A hazardous waste generator must obtain a hazardous waste identification number if he 
generates more than 220 pounds (100 kg) (2.2 pounds of acute hazardous waste) of 
hazardous waste in a calendar month.  This identification number is obtained from Ohio 
EPA.  A large quantity generator must submit an annual hazardous waste report.  This 
must be done even if the generator is defined as a large quantity generator for only one 
month during the calendar year.  When generators send hazardous wastes off-site for 
treatment, they need to complete an LDR notification form.  This form is usually 
provided by the treatment company with whom the generator contracts with to treat and 
dispose of his hazardous waste.  A copy of this form is to be maintained by the 
generator.    
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If you have any further questions, please do not hesitate to contact me at (614)644-
2927.   
 
 
Sincerely, 
 
Karen L. Hale, Environmental Specialist 3 
Technical Support 
Division of Hazardous Waste Management 
 
cc: 
Alison Shockley, DSIWM 
Andy Kubulak, TSU, DHWM 
Linda Neumann, CAS, DHWM 
 
 
 
 
July 31, 2000 
 
Ms. Alison Shockley 
Ohio Environmental Protection Agency 
PO Box 1049 
Columbus, OH 43216 
 
 
Dear Ms. Shockley: 
 
Thank you for our telephone conversations on July 24.  As you requested, I have 
summarized my questions related to the proper waste stream within a hospital for 
expired pharmaceuticals and have also included some industry history.  
 
My company is involved in what is known as the reverse distribution industry for expired 
pharmaceuticals.  EXP, Inc., as well as perhaps 90 small companies across the country, 
contract with pharmacies (primarily impatient hospital pharmacies) to process 
pharmaceuticals that have passed their FDA expiration date.  It is important to note that 
we are talking in most cases, about full or partial pharmaceuticals in their original 
manufacturer packaging i.e. unit dose, plastic and glass bottle, syringe, vial or ampule, 
although some has been repackaged according to proper pharmacy practice.  We are 
not talking about empty pharmaceutical packages or any pharmaceuticals that have 
come in contact with humans, thereby designating those as infectious/biohazard.  Nor 
are we ever talking about bulk chemicals used for pharmaceutical compounding.  The 
purpose of reverse distribution is three-fold: To document the proper disposition of DEA 
controlled substances Schedule II through Schedule V, to return as much 
pharmaceutical product as possible back to the original manufacturers (thus gaining 
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return credit or dollars for those products), and then to properly dispose of the non-
returnable pharmaceuticals according to EPA RCRA list and other EPA requirements. 
 
Questions arise when hospitals do not use a reverse distributor.  It stands to reason that 
if reverse distributors must separate hazardous waste from non hazardous waste and 
use appropriately licensed incinerators, then hospitals should be doing likewise with 
their non- dispensable/non-returnable pharmaceuticals.  
 
What are the proper procedures for hospital pharmacies to dispose of non-dispensable 
pharmaceuticals?  There is an ongoing discussion at the Ohio Society of Health System 
Pharmacists‟ web site.  Take into account that hospital pharmacies often encounter 
broken vials and other damaged product which need a waste outlet.  These broken or 
partial products often find themselves placed in “red bags” or other red 
biohazard/infectious waste containers, and there seems to be support by the Ohio State 
Board of Pharmacy for this practice.  It therefore is not a huge jump in logic for 
pharmacies to assume that if some pharmaceutical product can go into a red container, 
then all non-dispensable/non- returnable pharmaceuticals can be disposed of in the 
same fashion.  These containers are then either incinerated on site using the hospital‟s 
incinerator, or removed by the hospital‟s waste contractor and handled according to the 
waste handler‟s procedures for these containers.  I suspect the waste handlers have no 
idea that EPA hazardous materials may have been placed in these containers.  I also 
believe that pharmacy personnel think they are correct/compliant in using this particular 
waste stream. 
 
I am asking for clarification by the Ohio EPA and the Hazardous Waste Management 
Board regarding the proper disposition of non-dispensable/non-returnable 
pharmaceuticals, some of which contain P-listed and U-listed hazardous materials, by 
the hospitals once these are deemed waste.  Once it is waste, how should the 
pharmacy determine whether it is EPA-designated hazardous or non-hazardous, and 
how should each waste group be destroyed or otherwise properly removed from the 
hospital for destruction?  Do the hospitals need to be concerned with how much P-listed 
and U-listed waste is generated per month, and potential „large quantity waste 
generator‟ status?  And if so, how should they determine the total weight values per 
month?  What additional licensing and reporting requirements are there?  I think one 
point of confusion here may be the use of the term “hazardous” both by the EPA for P-
listed and U-listed waste and by other waste handlers for biohazard/infectious waste.  
Some examples of possible penalties for noncompliance would also be helpful. 
 
Thank you for your prompt attention to this matter.  Should you have any questions or 
need for clarification, please contact me at 614-842-6444. 
 
 
Sincerely, 
 
Doug Staton 


