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QUESTION: Is a hazardous waste permit required when conducting grading 

and filling activities on a voluntary property where spent 
foundry sands are present? 

 

 
BACKGROUND: Many properties in Ohio, particularly in the northern region of 

the state contain industrial materials in the upper layers of soil 
that were historically used as fill materials on the properties. 
These historical fill materials frequently contain significant 
portions of foundry sand which can result in high levels of lead 
being detected at the property. If the lead is determined to be 
at concentrations that would characterize the soil as a 
hazardous waste, a hazardous waste permit may be required if 
the soil containing the foundry sands is moved around the site 
during grading and filling activities. 

 

 
ANSWER: In  the  situation  where  the  foundry  sands  are  pervasive 

throughout the property as a result of historical filling activities 
at the property, and not the result of the management or 
disposal of  RCRA-regulated hazardous waste on or after 
November 9, 1980, moving soil during grading and filling 
activities would not require the issuance of a hazardous waste 
permit. A volunteer or Certified Professional would need to 
demonstrate, through sample analyses, that the contaminants 
contained in the foundry sands are at similar concentrations 
throughout the area where the grading and filling activities are 
to take place. Documentation of this demonstration must be 
contained in the NFA submitted to the Agency for the property 
in question. 
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In the situation where the foundry sands making up the 
historical fill materials are not pervasive throughout the 
property or sample analyses indicates that the concentrations 
of the contaminants in the fill materials are not consistent 
throughout the property, the Division of Hazardous Waste 
Management should be consulted to determine if a hazardous 
waste management permit is required. 

 
It should also be noted that if any of the fill materials containing 
foundry sand are removed from the property during the grading 
and filling activities, the materials should be analyzed to 
determine if they contain hazardous waste. If the fill materials 
are determined to contain hazardous wastes, they should be 
disposed of at a licensed hazardous waste disposal facility. 

 
In addition, be aware that if any of the fill materials contain 
construction debris, ORC Chapter 3714, requires that any 
construction and demolition debris be disposed of at either a 
licensed construction and demolition debris facility, or a 
licensed solid waste disposal facility. 

 
Summary: In  the  situation  where  the  foundry  sands  are  pervasive 

throughout the property as a result of historical filling activities 
at the property, and not the result of the management or 
disposal of  RCRA-regulated hazardous waste on or after 
November 9, 1980, moving soil during grading and filling 
activities would not require the issuance of a hazardous waste 
permit. A volunteer or Certified Professional would need to 
demonstrate, through sample analyses, that the contaminants 
contained in the foundry sands are at similar concentrations 
throughout the area where the grading and filling activities are 
to take place. 

 

In the situation where the foundry sands making up the 
historical fill materials are not pervasive throughout the 
property, the Division of Hazardous Waste Management 
should be consulted to determine if a hazardous waste 
management permit is required. 

 
OHIO EPA 

CONTACT: For any questions concerning this issue, please contact the 
VAP central office at (614) 644-2924. 


