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RULE/ 
AUTHORITY: OAC 3745-300-07(H) and 3745-300-09(F) 
 
QUESTION:  Are the soil background procedures applicable to sediment also? 
 
ANSWER:  The VAP rule pertaining to the sampling and calculation of 

background, OAC Rule 3745-300-07(H), does not specifically  
address background concentrations in sediments. This rule provision 
only provides detailed procedures for the derivation of background in 
soils and ground water.   

 
However, Section 3746.06 of the ORC provides that if an applicable 
standard determined in accordance with the statute is below the 
background level, the voluntary action is only required to achieve the 
background level.  The statute applies broadly to all media, including 
sediments.  Because the VAP rules provide no specific procedures for 
determining background in sediments, a Certified Professional (CP) 
may use any reasonable or appropriate method for making such a 
determination.   

 
The VAP has provided guidance under technical assistance regarding 
background concentrations in wetland sediments.  In the case of this 
technical assistance site, the wetland sediments were comprised of a 
low, wet area without a discernable flow gradient.  As a result, the 
background procedures for soils in Paragraph (H)(1) of Rule 
3745-300-07 were deemed to be appropriate for determination of 
background concentrations in sediments.   
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Conversely, if the sediments are in a stream, the effect of gradient 
must be taken into consideration in determining where to take 
samples for the background levels.  If it is reasonable to assume that 
gradient has caused contaminants to become mobile, sediment 
sampling for background levels should be taken in areas upgradient of 
an identified area or the point of any release.  The VAP will consider 
other reasonable proposals provided by the CP or volunteer for 
determining background in sediments.   

 
In lieu of a demonstration of compliance with background 
concentrations in sediments, a demonstration may be made that 
on-Property sediments are not contributing to the failure to meet 
applicable standards, e.g., on-Property concentrations are at or below 
concentrations of upgradient sediment contamination levels, in 
accordance with Paragraph (F)(4)(a) of Rule 3745-300-09.  

 
SUMMARY:  The VAP rule pertaining to the sampling and calculation of 

background, OAC Rule 3745-300-07(H), does not specifically address 
background concentrations in sediments.  However, Section 3746.06 
of the ORC provides for the use of background in lieu of an applicable 
standard otherwise determined in accordance with the statute.  This 
applies broadly to all media, including sediments.  Since the VAP rules 
provide no specific procedures for determining background in 
sediments, a Certified Professional (CP) may use any reasonable or 
appropriate method for making such a determination. 

 
OHIO EPA 
CONTACT:  For any questions concerning this issue, please contact the VAP 

central office at (614) 644-2924. 
 


