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RULE/ 
AUTHORITY: OAC 3745-300-07(F)(5)(d)(viii)(a) and OAC 3745-300-07(F)(5)(d)(i) 

 
QUESTION: Can direct push technologies (DPT) be used for collection of ground 

water samples? 

 
BACKGROUND: In accordance with OAC 3745-300-07(F)(5)(d)(viii)(a), sampling 

should proceed using procedures and methods that are demonstrated 
within the Phase II Property Assessment Report to be field-validated, 
documented and peer-reviewed, ensure representative samples, and 
capable of achieving the data quality needs. Alternatively, in 
accordance with OAC 3745-300-07(F)(5)(d)(viii)(b), the CP/Volunteer 
can use sampling methods and procedures provided in Ohio EPA’s 
Technical Guidance Manual for Hydrogeologic Investigations and 
Ground Water Monitoring (1995) (referred to as Ohio EPA’s TGM). 
Ohio EPA believes that any updates to the TGM are consistent with 
OAC 3745-300-07(F)(5)(d)(viii)(a). In accordance with OAC 3745- 
300-07(F)(5)(d)(i), sample collection methods must be capable of 
producing ground water quality appropriate for evaluating the pathway 
of concern. 

 
ANSWER: All forms of direct push technology (DPT) sampling equipment are 

acceptable to help screen properties for additional sampling. 
However, due to quality control issues, the representativeness of 
samples cannot be ensured when using ground water grab samplers. 
Therefore, grab samplers are not appropriate for determining 
compliance with OAC chapter 3745-300. 

 
When ground water samples are needed, wells installed using DPT 
may be used as long as they are designed, developed, and sampled 
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using procedures that are at least the equivalent of those used for 
conventional monitoring wells. Specifically, the following 
recommendations should be followed. 
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1. Construct wells to the same standards as conventionally 
placed wells, using adequate filter pack placement, well 
sealing, and surface sealing. Ohio EPA believes that the only 
way to achieve this level of data quality using DPT is with DPT 
wells installed using pre-packed well screens. Because the 
filter media is placed around the screen at the surface, pre- 
packed screens allow more control over the filter pack grain 
size and eliminate bridging of the filter media 

 
2. Properly develop wells to minimize turbidity and insure good 

hydraulic communication between the well and the formation. 
In situations where excessive turbidity is a problem, low-flow 
purging and sampling techniques should be used to minimize 
the disturbance of the water column. 

 
DPT installed wells are not recommended when a well must be 
installed to monitor a zone of unknown ground water quality that 
underlies a contaminated ground water zone. A “telescoping” well 
should be installed to prevent cross-contamination, and the upper 
water-bearing zone should be drilled, cased, and grouted separately. 
DPT cannot be used to install a “telescoping” well because the well 
annulus is too small to allow for sufficient grout sealing (US EPA, 
2004). 

 
Additional information on DPT may be found in the Technical 
Guidance for Ground Water Investigations Chapter 15: Use of Direct 
Push Technologies For Soil and Ground Water Sampling (February, 
2005). The guidance may be found at  
http://www.epa.state.oh.us/ddagw/Documents/TGM-15.pdf. 

 
SUMMARY: Wells installed using DPT may be used for ground water sampling to 

determining compliance with OAC 3745-300, provided that the well is 
constructed using pre-packed screens, adequate well construction, 
development and sampling; and that telescoping wells are not used. 

 
OHIO EPA 

CONTACT: For further information regarding this issue, please contact the VAP 
Staff at (614) 644-2924 or DDAGW-VAP Support Staff at (614) 644- 
2752. 
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