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QUESTION:  Is generator closure required for VAP eligibility? 
 
 
ANSWER:  The VAP eligibility rule (OAC 3745-300-02) holds as ineligible 

“property where closure of a hazardous waste facility is required” this 
includes “those portions of a property on which...generator closure...is 
required pursuant to Chapter 5745-52.”  

 
Generator closure is a self-implementing program pursuant to Chapter 
5745-52.  The presumption is that the generator has met the 
performance standard when the closure is complete.  In cases where 
the VAP is not involved, it is the appropriate Ohio EPA District Office’s 
call as to whether (and to what degree) to look into supporting 
information relevant to the closure.  The burden of proof would be on 
the Agency to show that a closure did not meet the general closure 
standard. 

 
 

SUMMARY:  Since generator closures are self-implementing, once the facility 
deems that generator closure is completed, the standard is 
presumptively met and that portion of the property is considered 
eligible for the VAP. 

 
 
OHIO EPA  
CONTACT:  For any questions concerning this issue, please contact the VAP 

central office at (614) 644-2924. 


