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RULES: Rule citations relating to this issue include: Ohio Administrative Code
(OAC) 3745-300-13(B)(3), OAC 3745-300-13(E)(13), OAC 3745-300-
09 (D)(2)(c), OAC 3745-300-09(D)(3)(b)(iv)(B) and 3745-300-15(D)(2)

QUESTION: When a restriction on the extraction of ground water from a property
is required in order to meet Voluntary Action Program (VAP)
applicable standards, what is the appropriate restrictive language that
should be recorded on the property’s deed?

ANSWER: The appropriate language restricting the extraction of ground water
located in, on or underlying the volunteer’s property is as follows:

“Effective upon the issuance of a Covenant Not to Sue from the Ohio
Environmental Protection Agency in accordance with Ohio Revised
Code Chapter 3746, and for so long as such Covenant Not to Sue
remains in full force and effect, neither the Declarant, its successors
or assigns, nor any subsequent purchasers or transferees, shall
extract the ground water located in, on or underlying the Property.
Notwithstanding any of the foregoing provisions, ground water may be
extracted from the Property upon, and subject to any conditions
contained in the prior written consent of the Ohio Environmental
Protection Agency and the written acknowledgment of the Ohio
Environmental Protection Agency that such extraction will not result
in the revocation of the Covenant Not to Sue.”

OHIO EPA
CONTACT: For any questions concerning this issue, please contact the VAP

central office at (614) 644-2924.


