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ARCHIVE: Archived because revisions made to VAP rules in 2002 in OAC Chapter
3745-300 necessitate revisions to this guidance.  However, this
document is accurate under the 1996 VAP rules.  Refer to
VA30010.03.004 for the updated document.

OHIO EPA

DIVISION OF EMERGENCY AND REMEDIAL RESPONSE

VOLUNTARY ACTION PROGRAM

FREQUENTLY ASKED QUESTION #14: 
Determination of Wells Used for Potable

Purposes
                                                                     
PURPOSE

This series of fact sheets is intended to provide guidance regarding the Agency’s
position concerning the interpretation of certain Voluntary Action Program (VAP) rule
requirements.  The information provided within these documents is based upon Agency
evaluation of several VAP no further action letters submitted with the intent of obtaining
a covenant not to sue, USD submitted request, as well as assistance provided for
several VAP technical assistance projects. 

QUESTION
How should it be determined as to whether wells used for potable purposes exist within
½ mile of a property boundary per the Voluntary Action Program rules [OAC 3745-300-
10(C)(2)(a) and 3745-300-10(D)(1)(d)]? 

BACKGROUND
OAC 3745-300-10(C)(2)(a) states that if ground water is in a saturated zone currently
utilized as a source of water for potable purposes within ½ mile of the property
boundary, then the ground water is Class A.  Also, if an Urban Setting Designation is
considered, the Certified Professional (CP) must demonstrate that no wells for potable
water supply exist within ½ mile of the property boundary [OAC  3745-300-10 (D)(1)(d)].
 However, an Urban Setting can still be designated if  the CP can demonstrate that the
capture zone of a potable water supply well does not  extend under the property or
properties, or the well  is part of  a community water supply with a Wellhead Protection
Plan (WHP) endorsed by Ohio EPA and the owner of the public water supply consents
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1
 The Phase II rule OAC 3745-300-07(D)(7)(b) requires that for the purposes of classifying the ground

water, the volunteer, at a minimum , must review the ODNR well logs for properties on which ground water

has or is reasonably anticipated to have concentrations of concern in excess of generic or risk-derived

unrestricted potable use standards.

2 Phase II rule OAC 3745-300-07(D)(7)(a) requires that for the purpose of classifying the ground water

underneath the property, the volunteer must identify any visual evidence of ground water use in the areas

where ground water has or is anticipated to have concentrations of concern in excess of generic or risk-

derived unrestricted potable use standards.
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in writing to the designation  [(D)((1)(d)(i) and (ii)].   Potable use is defined as the use
of ground water for such activities as drinking, showering  (OAC 3745-300-01(A)(33)).

ANSWER
The Ohio EPA considers ground water to be currently utilized if an active well exists
within ½ mile of the property boundary in the zone being classified.  At a minimum, the
evaluation should include the following:     

1. Check Publicly Available Records.

a. An evaluation of well logs on file at ODNR is required.1  The evaluation needs
to include not only those wells logs that are located by ODNR on a U.S.G.S
Quadrangle map, but also those well logs that are on file but have not been
located by ODNR (herein referred to as unlocated well logs).  The location of
potential wells should be determined for the unlocated well logs  to evaluate
whether any wells are within ½ mile of the property boundary. The city and street
address and/or driller’s location description can be used to help eliminate from
consideration those unlocated wells that are obviously not within ½ mile;
therefore, locations for these wells do not need to be determined.  Ohio EPA
recognizes that despite reasonable efforts made by the CP, it may not be
possible to assign a potential location to all wells.  If all wells cannot be located,
other efforts (or lines of evidence) may be needed, such as a more extensive
visual survey.

b. A review of county or other local Health Department records to determine
whether well  permits have been issued for potable use.  [NOTE: Records may
only go back 10 years.]

c. An inquiry of other local authorities with jurisdiction over installation of  wells
used for potable purposes.

2. Conduct a visual survey of the area within ½ mile of the property.2  

The visual survey may involve as simple as a drive-by observation or as extensive
as conducting a door-to-door survey,  or mail survey.   The “level of effort” needed
for the visual survey is property-specific and dependent on the other documentation
supporting the well location evaluation.  Other documentation could include:
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a. An ordinance requiring residents/businesses to connect to the public drinking
water system.

b. A ban on drilling water wells in the area.

c. A local requirement or ordinance which states that a permit for installation of
a water supply well must be issued by the Health Department or other local
authority.

The weight of the above evidence is dependent on whether these can be, and have
been effectively monitored and enforced by the local authority having the
jurisdiction.

Other possible lines of evidence that wells used for potable purposes do not exist
within ½ mile include:

< Interviews with or surveys of local drillers to determine whether they have
installed wells for potable purposes in the area.

< Interviews with or surveys of  local water purveyors to determine whether
water service is provided to the area within ½ mile.

3. Evaluation of Potentially Located Wells

After identifying all potential wells within ½ mile from a visual survey or from public
records, one should assume that well(s) exist for potable purposes or provide evidence
that: 1)the  well(s) no longer exists, 2) that it is used for purposes other than potable
use, or 3) demonstrate that the well’s intake is not within the ground water zone being
classified.

a. Sufficient evidence that a well identified from public records no longer exists could
include one or more of the following:

i. An abandonment report filed with ODNR or the local or county health
department,

ii. Confirmation by the local of county health department that the well no longer
exists, or

iii. Documentation provided by the well owner that the well no longer exists (either
through multiple attempts to contact well owner by mail and verbal contact.)

b. Sufficient evidence that an identified well is not currently utilized for potable water
supply  could include:

i. Contact is made with the well owner and he/she confirms that the well is for non-
potable purposes. 

ii. The well is only used to monitor ground water quality or quantity.
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iii. Documentation that indicates there is no possibility that a person could use the
well for potable purposes (e.g., non- functional due to the absence of pumps or
connecting plumbing and that the well owner does not plan to refit the well).  

iv. Checking with the PWS for active accounts and, if an account exists, the amount
of usage is sufficient enough to be used for potable purposes.  (NOTE: This
should not be used as a line of evidence without first attempting to contact the
well owner.)

v. Determine whether the property is occupied and whether water is needed at the
property.  This is particularly important for properties that do not have water
accounts with the city.

c. Evaluate whether the wells identified for potable purposes are in the same ground
water zone being classified.  (Note: not applicable for obtaining a USD designation.)


