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and because revisions made to VAP rules in 2002 in OAC Chapter 3745-
300 render this guidance unnecessary.

OHIO EPA

DIVISION OF EMERGENCY AND REMEDIAL RESPONSE
VOLUNTARY ACTION PROGRAM

FREQUENTLY ASKED QUESTION #9:
Use of the 95% UCL for Protection of
Ground Water Demonstration

PURPOSE
This series of fact sheets is intended to provide guidance regarding the Agency’s
position concerning the interpretation of certain Voluntary Action Program (VAP)
rule requirements. The information provided within these documents is based upon
Agency evaluation of several VAP no further action letters submitted with the intent
of obtaining a covenant not to sue as well as assistance provided for several VAP
technical assistance projects.

QUESTION
How should the 95th percent upper confidence limit (UCL) of the arithmetic mean
be used to characterize the concentration of chemicals of concern (COCs)in ground
water when determining whether the provisions for protection of ground water
meeting unrestricted potable use standards (POGWMUPUS) apply?

BACKGROUND
The Phase Il Property Assessment Rule provides an opportunity to determine the
concentration of COCs in ground water based upon the derivation of the 95% UCL
of the arithmetic mean of a data set to determine if the provisions for POGWMUPUS
apply. The 95% UCL of the arithmetic mean may be used to determine if
concentrations of chemical(s) of concern in ground water meet or exceed the
unrestricted potable use standards for purposes of determining if the provisions for
POGWMUPUS do or do not apply. Ohio Administrative Code (OAC) 3745-300-07
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(D)(3)(a)(iii) allows the volunteer to determine the applicability of POGWMUPUS by
comparing the 95% UCL of the arithmetic mean of the ground water concentrations
underlying the source area to the unrestricted potable use standards (UPUS). The
95% UCL of the arithmetic mean may be determined from either (1) a data set
comprised of analytical results from a series of samples taken from the ground
water in or underlying the source area; or (2) a data set obtained from modeling
conducted in accordance with OAC 3745-300-07 (G).

ANSWER

For samples from a monitoring well(s):

There are several interpretations concerning the use of the 95% UCL of the
arithmetic mean of a data set comprised of direct samples from monitoring
well(s) for purposes of determining if the provisions for POGWMUPUS apply. The
interpretation recommended here is that it is appropriate to determine the 95% UCL
from a data set (n=x) comprised of one sample each from a number x of monitoring
wells near, within or immediately down-gradient of the source area.

For data points derived from modeling:

There are several interpretations concerning the use of the 95% UCL of the
arithmetic mean of a data set comprised of data points derived from modeling for
determination of ground water concentrations for purposes of determining if the
provisions for POGWMUPUS apply. The interpretation recommended here is that
it is appropriate to determine the 95% UCL from a data set (n=x) comprised of one
modeled data point from each of an x number of locations.
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