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ARCHIVE: Archived because revisions made to VAP rules in 2002 in OAC
Chapter 3745-300 necessitate revisions to this guidance.
However, this document is accurate under the 1996 VAP rules.
Refer to VA30008.03.003 for the updated document.

TITLE: Cumulative Adjustment of Leach-Based Soil Values

DATE
EFFECTIVE: 1999

KEYWORDS: Cumulative risk, leach-based soil values, multiple chemical
adjustment.

RULES: Rule citations relating to this issue: OAC 3745-300-09 (D)(3)(d); OAC
3745-300-08 (E)

QUESTION: Are leach-based soil values subject to a multiple chemical
adjustment?

ANSWER: No.  The leach-based soil values found in the guidance document,
Ohio EPA Derived Leach-Based Soil Values Using SESOIL, October
1996, are all calculated from target groundwater concentrations based
on generic Unrestricted Potable Use Standards (GUPUS) for ground
water found in Table VII of Rule 3745-300-08. The majority of these
GUPUS values are Safe Drinking Water Act (SWDA) Maximum
Contaminant Levels (MCLs).  The MCLs are not strictly risk-based
values and therefore, are not subject to multiple chemical
adjustments.  Therefore, none of the derived leach-based soil values
found in the above-mentioned guidance document are subject to
multiple chemical adjustments.

Leach-based soil values may be used to demonstrate that leaching
of contaminants from soil will not cause concentrations which exceed
the GUPUS in ground water. Like the GUPUS values from which they
were calculated, leach-based soil values, do not require multiple
chemical adjustments.   Risk-derived unrestricted potable-use ground
water standards (RDUPUS) must be developed for chemicals of
concern at a Property which do not have GUPUS values, and are
calculated using the potable-use ground water assumptions contained
in the guidance document, Support Document for the Development
of Generic Numerical Standards and Risk Assessment Procedures,
October, 1996. These RDUPUS values must be adjusted for multiple
chemicals in accordance with OAC 3745-300-09 (D)(3)(d); this
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multiple chemical adjustment is discussed in document
VA30010.98.009 in this Technical Decision Compendium.  This
adjustment of the target ground water concentrations based on
RDUPUS values would likely  have a similar mathematical effect as
adjusting the leach-based soil value for multiple chemicals. However,
the recommended methodology to account for multiple chemicals is
to adjust the target ground water concentrations as appropriate
instead of trying to directly adjust the leach-based soil values for the
presence of multiple chemicals.  This issue is more fully discussed in
VAP Groundwater FAQs #7 (Appropriate Use of Multiple Chemical
Adjustments for Risk-Derived Potable Use Standards) and #8
(Determining Which COCs Require Multiple Chemical Adjustment for
the Protection of Ground Water Demonstration).

 For Property-specific leach-based soil values, multiple chemical
adjustments, if appropriate, should be made to the target ground
water concentrations and not directly to the leach-based soil
values.

SUMMARY: Leach-based soil values are not subject to multiple chemical
adjustment. However, the target ground water concentration which is
also referred to as the unrestricted potable use standard (UPUS) may
require adjustment for the presence of multiple chemicals. 

OHIO EPA
CONTACT: For any questions concerning this issue, please contact the VAP

central office at (614)644-2924


