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ARCHIVE: Archived because this document no longer provides current
guidance and because revisions made to VAP rules in 2002 in
OAC Chapter 3745-300 necessitate revisions to this guidance.

TITLE: Ground Water Potable Use Standards and discharge to a surface
water body

DATE
EFFECTIVE: 1998

KEYWORDS: ground water, potable, discharge, surface water, standards

RULE: OAC Rule 3745-300-08(D)(1)

QUESTION: What is the intent of OAC 3745-300-08(D)(1) since this rule speaks
to only point source discharges and other regulated discharges as far
as discharge from ground water (GW) to a surface water (SW) body
is concerned.  Currently, GW to SW discharge is not considered to be
a regulated discharge.

ANSWER: The intent was to default to Ohio EPA Division of Surface Water’s
(DSW) judgement on the applicable standards as far as discharges
to a SW body are concerned.  In addition to complying with the
requirements for permitted discharges, the VAP rules also look at
DSW’s surface water quality standards (SWQS) for the applicable
standards in SW.  Therefore, taken as a whole, and in light of the
overall goal to prevent exposure (e.g., exceedance of applicable
standards), GW discharges to SW must be managed in such a way
that the exceedance of SWQS in the mixing zone of the SW body do
not occur.  The rationale for making such a determination lies in the
following:

1. OAC 3745-300-10 says that for certain GW response
requirements, the PUS should be met at the property boundary
unless the GW discharges to a SW body in which case the
rules point to 300-08(D).  This indicates that the intent was to
have SWQS supersedes PUS when the discharge was a point
source or a regulated discharge.

2. DSW currently has protocols for evaluating and permitting
“point” source discharges and storm water issues.  The belief
during VAP rule making was that DSW would eventually
develop a method for evaluation of “non-point” source
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discharges in the future.  This has not happened yet.
However, other language in the VAP rules dealing with “source
areas” (see definition in 3745-300-01), migration pathways,
and prevention of exceedance of applicable standards requires
that GW to SW discharges are appropriately addressed.

SUMMARY: GW discharges to SW must be managed in such a way that the
exceedance of SWQS in the mixing zone of the SW body do not
occur.

OHIO EPA
CONTACT: For any questions concerning this issue, please contact the VAP

central office at (614) 644-2924.


