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QUESTIONS:  What is necessary to demonstrate compliance with generic 

standards for surface water at or adjacent to a VAP 
property? What are ambient samples and how many 
samples are necessary for a volunteer to demonstrate 
compliance with OMZA? 

 
ANSWER: OAC Rule 3745-300-08(G)(2)(a), states that for all releases 

of hazardous substances on, underlying or emanating from 
the property to surface waters of the state, surface water 
chemical concentrations must be compared to the chemical 
criteria pursuant to OAC 3745-1. The OMZA criteria for 
human health, aquatic life, and wildlife should be compared 
against ambient samples averaged over a 30-day period. 1 

Single ambient samples are not to exceed the outside the 
mixing zone maximum. If all chemical constituents are 
below their corresponding chemical criteria, then the surface 
water may be eliminated as an exposure medium. If 
chemical constituents exceed their corresponding chemical 
criteria, then the surface water shall be further assessed 
within a property specific risk assessment pursuant to OAC 
3745-300-09. 

 

A volunteer may demonstrate that concentrations of 
chemicals of concern exceeding the OMZA in ground water 
emanating from a VAP property meets applicable generic 
standards for surface water on adjacent property if samples 
collected in the surface water meets the OMZA directly at 

 
 

1 
For the purposes of this rule, ambient samples are water samples collected from appropriately 

constructed ground water monitoring wells, samples collected from surface water on the property, 
or samples collected from surface water adjacent to the property directly at the point where 
ground water from the property discharges to the adjacent surface water body. 
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the point of ground water discharge. Calculating a mixing 
zone in a receiving water to demonstrate compliance with 
applicable generic standards for surface water is not allowed 
under this rule. Surface water must be evaluated in 
accordance with OAC 3745-300-09 for all surface waters 
that exceed the OMZA. Alternatively, the volunteer can 
obtain a permit from the Ohio EPA, Division of Surface 
Water. 

 
Any number of samples may be taken within a 30-day period 
to calculate average concentration. However, the sampling 
regime must be sufficient to adequately characterize 
temporal variations that could result in an exceedance of 
applicable standards. Additionally, no single sample may 
exceed the outside the mixing zone maximum in order to 
demonstrate compliance with generic surface water 
standards. 

 
Please note that OAC 3745-1-07 requires that 
concentrations for the following metals: zinc, nickel, lead, 
copper, chromium and cadmium in dissolved and total 
recoverable form be adjusted for the hardness of the 
receiving surface water (See OAC 3745-1-07, Table 7-9). If 
stream-specific hardness data are not available, the 
applicable standard is calculated based on 100 mg/L calcium 
carbonate. 

 

SUMMARY: Compliance with generic surface water standards can be 
demonstrated when ground water or surface water on or 
emanating from the property meet the chemical-specific 
OMZA value listed in OAC 3745-1. Ground water exceeding 
the OMZA emanating to surface water may demonstrated 
compliance if the surface water meets the OMZA at the point 
of ground water discharge. 

 
OHIO EPA 
CONTACT: For questions concerning this issue, please contact the VAP 

central office at: (614) 644-4826. 


