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QUESTION: How does a volunteer obtain certified laboratory data for 
a chemical of concern when no analytical method or 
technology is available for the particular chemical? 

ANSWER: OAC 3745-300-07(E)(3)requires a volunteer to identify the 
Chemicals of Concern (COCs) in the identified areas (IAs) 
listed in a Phase I property assessment by evaluating the 
hazardous substances or petroleum that have been used or 
released on the volunteer’s property.  OAC 3745-300-
07(E)(3)(d) states that the volunteer must obtain certified 
data for each constituent of a hazardous substance even if 
an analytical method or technology does not exist for that 
particular chemical or compound.   

For example, if a Certified Professional (CP) has identified 
the use or potential release on the volunteer’s property of 
silver cyanide, which is a listed hazardous substance in 40 
CFR 302.4, then the CP must then quantify a value for the 
concentration of silver cyanide.   However, no method or 
analytical technology exists at present for the analysis of this 
chemical, but the VAP Phase 2 rule still requires its 
concentration to be measured.     

OAC 3745-300-04(A)(5) provides for a volunteer to request a 
certified laboratory to analyze the constituents of a 
hazardous substance when a chemical testing method or 
technology does not exist to measure the concentration of 
the particular hazardous substance.  When a hazardous 
substance is comprised of more than one constituent, the 
certified laboratory must obtain certification for each 
constituent pursuant to this rule, even if the constituent is not 
listed as a hazardous substance, as defined in OAC 3745-
300-01.   
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 Please note that whether these compounds have been 

released into an aqueous, sediment or soil matrix, analyses 
of the components can be particularly problematic. 

 
  Analyzing each of the components of a particular compound 

may provide reasonable data if the COC is released into 
aqueous media, and sufficiently dissociated in quantities that 
can be analyzed.  At a minimum, the dissociation constant of 
the compound must be known, along with the in-situ pH of 
the water, and the concentrations of any other known 
chemicals that may complex or react with it which are also 
present in the water.    

 
 However, when these particular COCs have been released 

into a soil or sediment matrix, measuring each of a 
compound’s particular components becomes even more 
problematic.  Many factors influence the validity of these 
results; including weathering, and the reaction of the 
components with other naturally occurring chemicals or 
COCs that are present within the soil matrix.  Therefore, 
chemical analyses of the constituents of these compounds 
that are released to a soil or sediment matrix may not be 
practical or valid in many circumstances.     

 
 Because the nature of this sort of contamination is generally 

very rare as well as site and chemical specific, the VAP 
recommends that the CP contact the VAP for guidance and 
have close communication with their CL when COCs are 
identified that presently do not have an analytical method or 
analytical technology.      

   
SUMMARY: When a volunteer identifies COCs consisting of hazardous 

substances or petroleum within an IA for which no analytical 
method or technology is available, the CP is still required to 
obtain certified analyses for them by requesting the certified 
laboratory (CL) to analyze the individual constituents of the 
COCs.  The CL must obtain certification for each of the 
individual constituents even if they are not listed in 40 CFR 
302.4 as hazardous substances.  However, because of the 
site specific nature of these COCs, the CP should contact 
the VAP for guidance prior to requesting the CL to conduct 
the analyses.   

OHIO EPA 
CONTACT:  For questions concerning this issue, please contact the VAP  
   at (614) 644-4826.s 
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