
Page 1

Ohio EPA
Division of Air Pollution Control

Engineering Section

Engineering Guide #53 

Question:

There are several questions relating to the interpretation of the
Open Burning Standards in OAC Chapter 3745-19:

1.  What are some examples of "recognized horticultural,         
    silvicultural, range or wildlife management practices?"

    Are tires an acceptable fuel for fires under this section of 
    the open burning rule?  Define "recognized" as it relates to 
    this question.

2.  What criteria should be used in determining whether 
    proposed open burning is truly for the purpose of
    "prevention or control of disease or pests," and not
    for waste disposal?

3.  What are some examples of "ceremonial fires?"

4.  What criteria should be used in determining whether
    a proposed fire is truly for the purpose of "instruction
    in methods of fire-fighting or for research in the control
    of fires?"

5.  What are some examples of purposes for which permission to
    open burn may be given due to "emergency or other extra-
    ordinary circumstances?"

6.  Is open burning for disposal of residential waste or
    agricultural waste allowable in sparsely populated areas?

7.  Under what conditions is a permit required for open burning
    of land clearing wastes in unrestricted areas?

8.  Regarding contractors who are allowed to open burn           
    construction debris:

    (a)  Clarify the general restrictions contained in the rule.

    (b)  Define the term "construction site" and "allowable burn 
         time".
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    (c)  Can painted or treated wood be burned as construction
         debris?

    (d)  What constitutes a legitimate permit?

    (e)  Who should receive the reports required by the House    
         Bill?

Answer:

The intent of the open burning regulations is to prohibit
open burning in restricted areas except for very limited
purposes.  In unrestricted areas, there are also limitations
on open burning, but they are somewhat less restrictive. 
The following answers correspond to the questions above.

1. Open burning for the following purposes would be 
considered to be recognized horticultural, silvicultural,
range or wildlife management practices:  protection of
blossoms (or fruit) of fruit trees, maintaining 
productive grazing land, providing non-woody habitat for
wildlife, maintaining non-woody vegetated areas in
dedicated nature preserves, or destroying vegetation
which is competing with the desired vegetation.  Such
burning is allowed in both restricted and unrestricted
areas upon receipt of written permission from the Ohio
EPA.  The fire shall not be used for waste disposal
purposes, and the fuel shall be chosen to minimize the
generation and emission of air contaminants.

The burning of tires to accomplish these purposes is not an
acceptable practice because the burning of tires releases
substantial quantities of smoke, as well as many toxic and
carcinogenic fumes.   These fumes and other products of1

combustion have been shown to inhibit plant growth, decrease
fruit productivity, and shorten the life span of broad leaf
plants.   It also is clear throughout OAC chapter 3745-192,3,4

that where a supplemental fuel is required, the fuel must
minimize the generation and emission of air contaminants.  The
use of tires does not meet that requirement

 A "recognized" horticultural practice is a practice for
which the applicant can produce written verification from
the County Agricultural Extension Agent, Ohio Department
of Agriculture, or the U.S. Department of Agriculture
concerning the need for and acceptability of the
practice.

[See OAC rules 3745-19-03(D)(4), 19-04(B)(3)(e) and
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(C)(5) and 19-05(A).]

2.   Open burning for "prevention or control of disease or
pests" is allowed in both restricted and unrestricted
areas upon receipt of written permission from the Ohio
EPA.  The fire shall not be used for waste disposal
purposes, and the fuel shall be chosen to minimize the
generation and emission of air contaminants.  The party
applying for the permit shall provide written 

verification from the local Health Department, county 
Agricultural Extension Agent, Ohio Department of 

Agriculture, or U.S. Department of Agriculture that open 
burning is an appropriate prevention or control method. 

Examples of appropriate uses of open burning include
destruction of a bee infestation and destruction of
insects in infested wooden dunnage originating overseas
when reasonable alternatives are not available.

[See OAC rules 3745-19-03(D)(5), 19-04 (C)(6) and 19-
05(A).]

3. "Ceremonial fires" are fires that are considered
appropriate on the basis of custom or that are used as
part of some religious or state occasion.  Included would
be non-cooking campfires and fires used in gatherings or
ceremonies such as pep rallies, scout meetings, youth
group meetings, ceremonial burnings for religious
purposes and other organized ceremonial burnings.  Such
burning is allowed in unrestricted areas without
notification to or permission from the Ohio EPA.  In
restricted areas such burning is allowed with written
notification to the Ohio EPA at least ten (10) days
before the fire is to be set.  In both restricted and
unrestricted areas, the fire shall be less than five feet
by five feet (5' x 5') in dimension and shall burn no
longer than three (3) hours.  The fuel shall be chosen to
minimize the generation and emission of air contaminants,
and the fire shall not be used for waste disposal
purposes.  If the Ohio EPA determines that the proposed
open burning in a restricted area is not allowed under
the regulations, it must so notify the party.  Any
ceremonial fire that does not comply with the above-
mentioned conditions should be cited for a violation of
either OAC rule 3745-19-03 or 3745-19-04, as appropriate.

[See OAC rules 3745-19-03(C)(2), 19-04(B)(4), and 19-
05(B).]

4. A permit is required in both restricted and unrestricted
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areas for open burning for the purposes of "instruction
in methods of fire-fighting or for research in the
control of fires."  Permission for such fires should be
given only when they will be used by qualified personnel
to train firefighters in fire suppression techniques or
to research fire control methods.  Having firefighters
water or supervise the burning of old buildings, brush
piles or debris does not qualify as instruction in
methods of firefighting if the firefighters are not
actively involved in suppressing the fire.  It is
appropriate to restart fires and allow the materials used
for fire training to burn completely after the fire
training has been accomplished.

If a structure is to be burned for training, a complete
and accurate asbestos demolition notification form must
be submitted at least 10 working days prior to the
training, and all friable and non-friable asbestos
containing materials must be removed from the structure
prior to burning.

Additionally, it is recommended that all DO/LAA offices
require that all asphalt (petroleum based) shingles be
removed from the building prior to the commencement of
the burning exercise.  Deliberate burning of these
materials releases large amounts of pollutants (some
toxic) into the ambient air needlessly.

[See OAC rules 3745-19-03(D)(2), 19-04(C)(2) and 19-
05(A).]

5. "Emergency or other extraordinary circumstances" cover
such special situations as the use of open burning for:

(a)  Disposal of flood debris accumulated on property
located near a waterway when the site in 

inaccessible for mechanical removal methods.

(b) Preventing damage to property or injury to persons.
(One such example involved the burning of coal
underneath a frozen above-ground water pipe which
was used for dewatering of a quarry.  If the line
had not been thawed, the water level would have
risen in the quarry and destroyed or damaged
equipment on the quarry floor.)

(c) Disposal of fallen trees and branches caused by a
very severe and unusual storm such as the tornado



Page 5

that hit Xenia.  (A good barometer in this case
would be whether the Governor had declared the area
a disaster area or relief agencies are involved.)
Communities must make other arrangements to dispose
of the trees and branches which fall in normal
storms.

(d) Permission may be given by the Ohio EPA on-scene
coordinator (OSC) for burning of oil at spills
after notifying the Ohio EPA Emergency Response
Duty Officer.  The OSC should contact the local or
district air office to advise them of the pending
burn.  The OSC shall follow the guidelines set
forth in Sections 308.1 through 308.12 of the oil
and hazardous substance contingency plan.

With the exception of the emergency burning
described in 5.(d) a permit is required for such
burning in both restricted and unrestricted areas.
A permit should include such conditions as may be
necessary to minimize the impact upon air quality
and prevent the creation of a public nuisance.

 

6. Open burning for disposal of residential waste or
agricultural waste is not allowed in restricted areas
even if they are sparsely populated unless the proposed
open burning qualifies under the provisions discussed in
answers 1, 2, or 5 above or is allowed under OAC rule
3745-19-03(D)(1).

Open burning for disposal of residential waste and
agricultural waste generated on the premises is allowed
in unrestricted areas without notification or permit.
OAC rule 3745-19-04(B)(3) establishes five conditions
which must be observed in such burning:

(a) The fire is set only when atmospheric conditions
will readily dissipate contaminants.

(b)  The fire does not create a visibility hazard on
roadways, railroad tracks or air fields.

(c)  The fire is located at a point on the premises no
less than 1,000 feet from any inhabited building.

(d)  The wastes are stacked and dried to provide the
best practicable condition for efficient burning.
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(e)  No materials are burned which contain rubber,
grease, asphalt or liquid petroleum products.

Burning during stagnant air conditions (i.e., wind
speeds of 2 miles per hour or less), causing a visibility
hazard, burning wet or unstacked wastes, burning 
petroleum based products, and setting fires within 1,000
feet of inhabited buildings are violations of these
conditions.  There are many properties in unrestricted
areas where open burning is prohibited by this rule due
to the proximity of neighboring houses, businesses, etc.

7. Open burning of "land clearing waste" in an unrestricted
area requires a permit under OAC rule 3745-19-04(C)(4).
"Land clearing wastes" is now clearly defined in OAC rule
3745-19-01(E).  It is appropriate to ask the applicant to
demonstrate that all useful plant matter (i.e., firewood,
possible chipping of brush, etc.) will be removed prior
to the requested burn.

If a permit is granted for such open burning of on-site
land clearing waste, the following conditions must be
observed, at a minimum:

(a) The fire is set only when atmospheric conditions
will readily dissipate the contaminants.

(b)  The fire does not create a visibility hazard on
roadways, railroad tracks or air fields.

(c)  The fire is located at a point on the premises no
less than 1,000 feet from any inhabited building.

(d) An air curtain destructor or other device or method
determined by the Director to be at least as
effective is used to curtail the release of air
contaminants.

Burning during stagnant air conditions (i.e., wind
speeds of 2 miles per hour or less), causing a 
visibility hazard, setting fires within 1,000 feet or
neighboring houses, and failing to use an air curtain
destructor or other approved device are violations of
these conditions.

8. OAC Chapter 3745-19 does not allow open burning for the
disposal of construction debris.  Notwithstanding any
requirement of OAC Chapter 3745-19, Ohio Revised Code
Section 3704.11(C) allows "any municipal corporation or
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township" to "issue permits to contractors engaged in the
construction of buildings for the open burning of
construction debris only on the construction site, lot,
or recorded plat referred to in the permit application."
There are several restrictions on this burning.  The
burning must be "supervised by an employee at all times."
"Construction debris which may be burned under this
section [ORC 3704.11(C)] shall be limited to natural
wood, lumber, paper, cardboard, and wooden boxes but not
including any product having a rubber or petroleum base."
No burning is allowed "during an air pollution alert,
warning or emergency for the area of the construction
site."

It seems clear that the intent of the ORC is to allow
open burning only for the specific purpose mentioned
(i.e., "any municipal corporation or township may issue
permits to contractors engaged in the construction of
buildings for the open burning of construction debris
only on the construction site").

There is no reference to site preparation, demolition
debris, etc.  The language clearly states "construction
of buildings;" hence, a construction site is a prepared
site where new construction of a building is underway.
If the permit issuing body does not define burn times in
the permit, then burning can continue as long as "such
burning is supervised by an employee."

Regarding the burning of a painted or treated lumber, we
must refer to the rule language which states in part
"natural wood, lumber, paper, cardboard, and wooden boxes
but not including any product having a rubber or
petroleum base".  It appears that when the contractors
lobbied for this exception to burn, the request was for
burning debris from the construction of the building.  If
the contractors were trying to get permission to burn
land clearing or demolition waste, the House Bill would
specify that (i.e., brush, tree refuse, stumps,
demolition waste, etc.).  It can be assumed, therefore,
that natural wood means unpainted or untreated lumber,
and does not include land clearing waste or treated
material.

The DAPC is not authorizing this activity.  If the
governing body is properly founded under law,the permits
are issued by someone in authority, and the permit
properly address the requirements of the ORC, the permits
are legal.



Page 8

Each district office or local agency (DO/LAA) should send
out notices to townships and municipal corporations
engaged in issuing permits to contractors for burning
construction debris.  The notices should be sent the
first of each calendar year requiring the report by
February 1 for the previous calendar year.  Pursuant to
ORC 3704.11, the notice must require the following
information:

A. the number of permits issued
B. the number of permits renewed
C. the number of permits revoked

The DO/LAA is not limited to this basic information.  The
offices can and probably should ask for a few additional
pieces of information, such as, the name and address of
the contractor the permit was issued to and the location,
effective date and expiration date of the permits.
Obviously, the easiest way to get this information is to
ask that your office receive copies of the permits.

Some DO/LAA's have expressed concern that this activity
can be permitted by the various governing bodies but the
DO/LAA's would be saddled with complaints they cannot
resolve.  This is a legitimate concern.  One way to deal
with this problem would be to notify the political
subdivision involved that your office will not respond to
complaints involving contractor burning.  Require the
permit grantor to provide the DO/LAA with a copy of the
permit at the time it is issued.  Note: this action will
eliminate the need for annual reports and will keep the
DO/LAA informed of these activities.  The permit should
contain the vital information including the telephone
number of the grantor.  Complaints received by DO/LAA's
that involve this type of burning shall be referred to
the person issuing permission for resolution.

The only defense DO/LAA's have against this practice is
to try to discourage municipalities/townships from
participating in this activity.  Pointing out some of the
pitfalls should help, e.g. the permit grantor will have
to resolve complaints, there will be an increase in open
burning in general because residents will assume they can
burn if they observe this practice in their community.
This will result in more complaints, increased fire
department runs, hard feelings among residents when the
situation is explained to them and degradation of air
quality in the community.
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A contractor is allowed to open burn construction
debris without an Ohio EPA permit in both restricted
and unrestricted areas as long as he has a permit to
open burn from the appropriate municipal corporation or
township and complies with the restrictions mentioned
above.  Any contractor burning construction debris
without a permit to open burn should be cited for
violation of either OAC rule 3745-19-03 or 19-04, as
appropriate.  Any contractor who burns with a permit
which does not comply with the restrictions given in
ORC 3704.11(C) should be cited for a violation of ORC
3704.11(C) and ORC 3704.05(G).
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