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Ohio EPA

Division of Air Pollution Control

Engineering Section

Engineering Guide #41

Question:

What are the acceptable testing methods for measuring
particulate emission rates from fuel burning equipment? 
(This question was previously answered in the now defunct
Policy Guideline Series.  The policy expressed in that
guideline has been updated by the Technical Services Section
of the Division of Air Pollution Control and is hereby
reissued as an engineering guide).

Answer:

In accordance with OAC rule 3745-17-03 (B)(6), particulate
emission from fuel burning equipment (new or existing) shall
be measured by USEPA Reference Methods 1-5, and also
Subparts D and Da of CFR 40, Part 60, of the New Source
Performance Standards (NSPS).  Reference Methods 1-5 are
described in the August 18, 1077 Federal Register, pages
41755 to 41782.  Subpart D of CFR 40, Part 60, of the NSPS,
in the October 6, 1978 Federal Register,  pages 46298,
paragraph 60.46 (b), and Subpart Da of CFR 40, Part 60, of
the NSPS, in the June 11, 1979  Federal Register, pages
33617, paragraph 60.48 (a)(4), both specify a maximum
temperature of 320 F for the filter system.  Only the dry0

filter particulate catch obtained at 320 F will be used for0

purposes of determining compliance with the allowable
particulate emission rate specified by OAC rule 3745-17-10. 
Stack test reports submitted for compliance demonstrations
must include both the front and back half catches.

If required by specific sampling needs or conditions,
Reference Method 17 (CFR 40, Part 60, Appendix A) may be
approved for the measurement of particulate emissions form
the sources mentioned above.  Approval will be based upon
review of the justification for the deviation submitted by
the source.  Approval will be limited to those cases where
sever physical restrictions demand the utilization of an in-
stack technique, and the stack gas temperature is less than
320 F (160 C).0 0
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By increasing the Method 5 probe and filter box temperature
to 320 F maximum (from 248+ 25 F), the Ohio EPA has0 0

recognized the need to eliminate condensation of sulfuric
acid mist in the particulate portion of the sample train. 
With a lower sample train temperature of 248 + 25 F, acid0

condensed in the probe and on the filter during the sampling
of certain stacks and did not condense during the sampling
of others.  Whether or not condensation occurred was a
function of the stack gas temperature and acid dew point. 
Therefore, a temperature restriction of 248 + 25 F is0

arbitrary.  By increasing the probe and sample box
temperature to a temperature above the maximum stack gas
acid dew point, which would be expected in the field,
condensed acid is not included as a particulate emission. 
Exclusion of the acid mist is consistent with the basis for
the RACT emission limitations contained in OAC rule 3745-17-
10.  Since RACT for fuel burning equipment is not intended
to control sulfuric acid mist, particulate emissions as
defined in OAC rule 3745-17-01 should not include condensed
acid mist.
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