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Question: 
 
Should external and internal floating roofs be considered as control equipment for the purpose 
of calculating emissions to determine whether or not a storage tank for petroleum liquids is 
eligible for registration status under the provisions of paragraph (B)(2) of  OAC rule 3745-31-08?   
 
(This question was submitted by William Garber of the Toledo Environmental Services Agency 
on September 16, 1981.) 
 
Answer: 
 
Since an external floating roof is always installed as an essential part of the tank itself and 
always includes some type of primary seal, such roof and its associated primary seal should not 
be considered as control equipment.  However, secondary seals should be considered as 
control equipment because they are added for the purpose of further controlling or reducing 
emissions of organic compounds. 
 
Internal floating roofs within fixed roof storage tanks should be considered as control equipment 
since they are installed to reduce emissions of organic compounds and are not an essential part 
of the tank.  Many internal floating roofs have been installed in fixed roof tanks pursuant to the 
requirements of the Ohio EPA for the control of organic compound emissions. 
 
It is recommended that external floating roof tanks that are not exempt from the requirements of 
OAC rules 3745-21-09(Z) and 3745-21-21 continue to be issued operating permits (provided the 
tank is in compliance with all applicable air pollution control requirements) regardless of their 
maximum potential yearly emissions. The primary purpose of maintaining these tanks in active 
permit status is to ensure periodic checks by the field office personnel concerning compliance 
with the requirements of OAC rules 3745-21-09(Z) and 3745-21-21.  The external floating roof 
tanks that are exempt from OAC rules 3745-21-09(Z) and 3745-21-21 and that may remain on 
registration status, if registration status is applicable and appropriate, are identified in OAC rules 
3745-21-09(Z)(3) and 3745-21-21(D)(2). 
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