
Notice

This Engineering Guide was recently converted to a PC format and
it has not been proof read by our engineering staff.  Therefore,
it is subject to change at a later date.
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Question:

In determining the allowable emission rates from Figure I of
OAC rule 3745-17-10, and from Table I and Figure II of OAC
rule 3745-17-11, how many significant figures should be
retained?  (This question was submitted by Fred Klingelhafer
of the Southeast District Office on October 23, 1980).

Answer:

Only two significant figures should be retained in
calculating the allowable emission rates from OAC rules
3745-17-10 and -11 because the stack test results, against
which such values are compared, are only accurate to two
significant figures.

In recording a measured quantity, the number of significant
figures used should indicate the precision or certainty with
which the quantity is know.  Since there is always some
degree of uncertainty associated with a measurement, it is
accepted practice that all the certain digits in a measured
quantity and the first estimated (or doubtful) digit are
considered to be significant figures.   The last figure is1

significant, but possible uncertain.  In other words, the
digits that are necessary to accurately define a specific
value or quantity are deemed significant.   Ultimately, the2

number of significant figures that are required to be
retained is dictated by the circumstances surrounding each
case.   3

Figure I of OAC rule 3745-17-10 is graphical representation
of an empirical relationship that exists between the
allowable emission rate (lbs/million BTU) and the total heat
input (million BTU/hr.).  This relationship is plotted on
log-log paper, i.e., paper on which both axes (or scales)
are logarithmic.  The equations in the upper right-hand
corner of Figure I are mathematical formulas which model the
empirical data represented by the two curves.  Normally,
these equations should be used for the purpose of accurately
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calculating the allowable emission rate from Figure I.

In using these exponential equations, the rule of
multiplication of significant figures must be followed, to
wit, "the product...shall contain no more significant digits
than are contained in the number with the fewest significant
digits used in the multiplication".   Since the total heat4

input (H) can normally be determined to three significant
figures, the calculated value of the allowable emission rate
(E) could also be expressed in three significant figures.

With respect to Figure II of OAC rule 3745-17-11, because
the uncontrolled mass rate of emission (U) is generally
determined by stack test results, U is expressed in two
significant figures.  As with Figure I, the proper allowable
emission rate (A) should be calculated by the given
exponential equations.  By application of the multiplication
rule for significant figures, the  allowable emission rate
(A) should be expressed in two significant figures.

Table I of OAC rule 3745-17-11 expresses the allowable
emission rate in three significant figures because the
process weight rate can normally be determined to three
significant figures.

In determining whether or not a particular source is in
compliance with the allowable emission rate, that source is
subjected to stack tests that are performed by the
owner/operator.  The final result of the stack tests is
expressed in two significant figures, which is in accordance
with commonly accepted industry practice.  (All intermediate
stack test calculations carry three significant figures, and
it is only the final average of three test runs that is
rounded off to two significant figures).

In order to draw a meaningful comparison between stack test
results and statutory emission limits, the statutory limits
(where necessary) should be rounded off to two significant
figures, because in this comparison there can be no more
accuracy (or significant figures) than the least accurate
term involved, i.e., the stack test results.

All rounding off of numbers should be performed in
accordance with the following recommended procedures:

F When a superfluous digit is less than 5, the
preceding figure is retained without change.

F When the digit to be dropped is greater than



Page 3

5, the preceding figure is increased by 1.

F When the last figure to be dropped is 5
exactly, round off so that the preceding
digit is an even number.   5, 6

In summary, while the allowable emission rate in Figure I can be
calculated to three significant figures if the total heat input
(H) is known to three significant figures, the calculated
allowable emission rate must be rounded off to two significant
figures before comparing to a stack test result.  Similarly, the
allowable emission rate from Table I must also be rounded off to
two significant figures before comparison to stack test results. 
Since the uncontrolled mass rate of emission (U) is generally
only known to two significant figures, the allowable emission
rate from Figure II can be compared directly to a stack test
result.

JO/TK/EL/rt

Issued April 24, 1981
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"4.4Rounding Values:  ASTM E-380-76

4.4.1When a figure is to be rounded to fewer digits than the
total number available, the procedure should be as follows:

4.4.1.1When the first digit discarded is less than 5, the last
digit retained should not be changed.  For example, 3.46325, if
rounded to four digits, would be 3.463:  if rounded to three

digits 3.46.

4.4.1.2When the first digit discarded is greater than 5, or if it
is a 5 followed by at least one digit other than 0, the last
digit retained should be increased by one unit.   For example

8.37652, if rounded to four digits, would be 8.377: if rounded to
three digits 8.38.

4.4.1.3When the first digit discarded is exactly 5, followed only
by zeros, the last digit retained should be rounded upward it is
an odd number, but no adjustment made if it is an even number. 
For example, 4.365, when rounded to three digits, becomes 4.36. 
The number 4.355 would also round to the same value, 4.36, if

rounded to three digits."


