Noti ce

Thi s Engi neering Guide was recently converted to a PC format and
it has not been proof read by our engineering staff. Therefore,
it is subject to change at a | ater date.
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Question:

Do boilers converting fromcoal to oil require a permt to
nodi fy? According to paragraph (H) of QAC rule 3745-31-01
(Definitions), "Mdify" (Mdification) nmeans (1) any

physi cal change in, or change in the nethod of operation of,
(a) any air contam nant source that (i) increases the

al l owabl e air contam nant em ssions under applicable |aw,
(i1) results in the em ssion of any type of air contam nant
not previously emtted, or (iii) ..... " "Ar contam nant"
means particulate matter, dust, funmes, gas, m st, snoke,
vapor or odorous substances, or any conbination thereof.
Now U.S. EPA has determned that oil-fired boilers can emt
significant anmount of primary sulfates directly (U S. EPA
Research Highlights 1977, EPA-600/9-77-044, Decenber 1977,
footnote on page 12). Moyreover, Chio EPA itself

di stingui shes between total suspended particul ates and
sulfates (and nitrates and | ead) (OEPA/ QAPC Chio Air
Quality-1978), thus pronpting the question posed above.
(This question was submtted by Oto Faber of the Gty of
Cl evel and, Division of Air Pollution Control on QOctober 31,

1979.)

Answer :
A Permit to Install is required for any boiler that wll
undergo a fuel switch fromcoal to oil if there is a

physi cal change in, or change in the nethod of operation of
the source and if the conversion neets any one of the three
criteria listed in OAC rule 3745-31-01(H). The question
posed above refers specifically to the criteria in paragraph
(H(D(a)(l'l) and asks whether the em ssion of primary
sulfates (and nitrates and | ead) which result from any such
fuel switch constitutes a type of em ssion not previously
emtted. Since paragraph (H(1)(a)(ii) uses the term nol ogy
"type of air contamnant," a PTlI is only required in cases
where particul ate matter, dust, funmes, gas, mst, snoke,
vapor or odorous substances would be emtted that were not
previously emtted. 1In this case, since the definition of
particulate matter in OAC rule 3745-17-01(B)(12) clearly
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woul d include the em ssion of primary sulfates (and nitrates
and | ead), and particulate matter was previously emtted
under coal-firing, a "new' em ssion of particulate matter
does no result. Simlarly, since gas, mst, snoke and vapor
were previously emtted fromthe boiler, no other "new'

em ssion type would result. Therefore, a PTI would not be
required in this instance based only on the criteria in
paragraph (H)(1)(a)(ii).

However, the DAPC woul d request that PTI applications be
solicited fromentities for fuel switches where the new fuel
cont ai ns hazardous material or any other material which may
result in NESHAPS or other hazardous air pollutant being
emtted. For exanple, if the boiler nentioned above was
switched to a fuel containing polychlorinated biphenyl, the
DAPC woul d want to require a PTI for such a fuel change.

Regarding the last point, the Ohio EPA distinguishes between
total suspended particulates, sulfates, nitrates and | ead
for purposes of anbient nonitoring. The distinction is not
intended to inply that such pollutants are now excl uded from
the definition of particulate matter and, therefore,
constitute a "new' type of em ssion.
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